Pay Devri Reddedilen Ortağın Hakları

PAY DEVRİ LİMİTED ŞİRKET TARAFINDAN REDDEDİLEN VEYA TESCİL ETTİRİLMEYEN ORTAĞIN HAKLARI İLE BAŞVURU YOLLARI

Dr. Soner ALTAŞ

1 Nisan 2022

Limited Şirket Paylarının Devir Usulü

Limited şirketin esas sermaye paylarının devrinin yazılı şekilde yapılması ve tarafların imzalarının noterce onanması şarttır. Bunun yanı sıra, şirket sözleşmesi ile aksi öngörülmemiş ise, devrin genel kurul tarafından onaylanması gerekir.

Payların Devrinde Genel Kurulun Onayı

Şirket müdürlerinin devri onaylayan bir karar alması genel kurul onayı yerine geçmez ve genel kurula ait devredilemez bir yetkinin kullanılmış olması nedeniyle batıl sayılır. Limited şirket genel kurulunun ortağın başvurusuna karşı sessiz kalması ve başvurudan itibaren üç ay içinde devri reddetmemesi halinde, pay devrine genel kurulca onay verilmiş sayılır.

İspat Hukuku

Bu yola başvurmak ve sürenin tespitinde esas alınmak üzere, esas sermaye paylarını payını devreden ortağın, ispat hukuku açısından, noter onaylı devir sözleşmesini şirkete yazılı olarak bildirerek genel kurul onayı başvurusunda bulunması uygun olur.

Pay Devrinin Yasaklanması Halinde Ortağın Hakkı

Limited şirket sözleşmesi ile pay devrinin yasaklanmış olması durumunda ise, ortak, çıkma hakkını kullanır. Bunun için ortağın mahkemeye başvurması ve haklı bir sebep ileri sürmesi gerekir.

Genel Kurulun Pay Devrini Kabul veya Red Yetkisi

Genel kurul, ortağın pay devrini onaylamak zorunda değildir. Bu yönüyle, genel kurul tarafından ortağın pay devri hakkında red kararı alınabilir.

Genel Kurulun Pay Devrini Reddetmesi Halinde Ortağın Hakları

Genel kurulun pay devrini reddetmesi halinde, ortağın başvuracağı yollardan birisi, iptal davası açmak; diğeri ise haklı sebeple çıkma davası açmaktır.

Pay Devrinin Tescil Ettirilmemesi Halinde Ortağın Hakları

Ortağın pay devrinde karşılaşabileceği bir diğer sorun, devrin tescil ettirilmemesidir. Ortağın pay devrine genel kurulca onay verilmiş olmasına veya üç ay içinde genel kurulun karar vermemesi üzerine devrin kabul edilmiş sayılmasına rağmen, müdürler tarafından otuz gün içinde ticaret siciline tescil başvurusunun yapılmaması durumunda, payını devreden ortak, esas sermaye payının devrine ilişkin noter onaylı devir sözleşmesini ticaret sicili müdürlüğüne ibraz etmek kaydıyla, bu paylarla ilgili olarak adının ticaret sicilinden silinmesini isteyebilir.

Ticaret Sicili Müdürlüğünce Yapılacak İşlemler

Ticaret sicili müdürlüğü, esas sermaye paylarını iktisap edenin adını bildirmesi için şirkete süre verir. Yapılan çağrı üzerine, süresi içinde tescil isteminde bulunulmaması veya kaçınma sebepleri bildirilmiş olmasına rağmen kaçınma sebeplerinin yeterli görülmemesi halinde ticaret sicili müdürlüğü, durumu sicilin bulunduğu yerdeki ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine bildirir.

Pay Devrinin Resen Tescili

Mahkemenin tescile hükmetmesi halinde pay devri resen tescil edilir.

Güncelleme tarihi 30 Mayıs 2024

İlgili Yazılar

error: Telif Hakkı Uyarısı